ΤO ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ-ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ

Η αύξηση του αριθμού των ατόμων τρίτης ηλικίας στις δυτικές κοινωνίες, οδήγησε σε αύξηση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Είναι μεγάλο το κοινωνικό πρόβλημα για το οικογενειακό περιβάλον

  Η πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου ανήκει στον οικογενειακό γιατρό. Οι ομιλητές τόνισαν την διακοπή του καπνίσματος την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την ρύθμιση της αρτηριακής πιέσεως ,την ρύθμιση του διαβήτη αλλά κυρίως της δισλιπιδαιμίας.  
 

Ο κ. Σταύρος Παππάς

Ο καθηγητής Π.Χριστακόπουλος        

Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια είναι κυρίως ισχαιμικά (πάνω από 70%) και τα υπόλοιπα είναι αιμορραγικά.. Τα τελευταία πλήττουν και νεαρές ηλικίες. Εδώ έχει σημασία η διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης και ει δυνατόν η διάγνωση τυχόν ανευρύσματος. Η ρήξη  των εγκεφαλικών ανευρυσμάτων μπορεί να γίνει και με μέτρια υπέρταση.

  Σημαντική στην πρόληψη είναι η χρήση των a-MEA  σε συνδυασμό ή όχι με διουρητικά.

Τονίστηκε ο ευεργετικός ρόλος της Ασπιρίνης, σαν πρώτη ενέργεια , στα θρομβωτικής αιτίας συμβάματα και  βεβαίως της έγκαιρης θρομβόλυσης στο Νοσοκομείο. Κατά την ανάταξη της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να προηγείται αντιπηκτική αγωγή διότι ο κίνδυνος εμβολής είναι αυξημένος.

Σημαντικός επίσης ο ρόλος των στατινών στην αντιμετώπιση της δισλιπιδαιμίας.

Βεβαίως για την διαφορική διάγνωση αιμορραγίας και θρόμβωσης καμιά φορά απαιτείται απεικονιστικός έλεγχος (μαγνητική τομογραφία).

Ο κ. Παππάς αναφέθηκε διεξοδικά στην μελέτη PROGRESSE όπου αναδεικνύεται ο προστατευτικός ρόλος της Peridoprile στην μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών συμβαμάτων.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η χορηγός SERVIER την οποία και ευχαριστούμε.