ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  ΤΩΝ ΔΙΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ

Η πρωτοπαθής αλλά και η δευτεροπαθής πρόληψη των δισλιπιδαιμιών είναι μεγάλης σημασίας στην αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου . Ο καθηγητής Ελισάφ τόνισε ότι σε κάθε ασθενή πρέπει να μπαίνουν και να επιτυγχάνονται οι εκάστοτε θεραπευτικοί στόχοι.

Οι στατίνες προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια προς τον σκοπό αυτό. Η δράση τους, πέραν της πτώσης της Χοληστερίνης και κυρίως της LDL αφορά στα Τριγκυκερίδια (σε μεγαλύτερη δοσολογία) στην μικρή άνοδο της HDL αλλά επίσης στην αντιοξειδοτική δράση  πάνω στις μικρές LDL και στην αναμφισβήτητη αντιφλεγμωνώδη δράση που έχουν. Απαιτείται προσοχή στην συνχορήγηση με Φιμπράτες. Εδώ αποκλείεται η Γκεμφιμπροζίλη. Αντένδειξη , στην χορήγηση στατινών, υπάρχει στην χρονία ενεργό ηπατίτιδα και στον χρόνιο αλκοολισμό.
ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ
Το ενδιαφέρον του ακροατηρίου κρατήθηκε υψηλό ενώ τέθηκαν θέματα πρακτικής σημασίας.
Η διακοπή της θεραπείας δεν πρέπει να γίνεται πριν οι τρανσαμινάσες αυξηθούν  
  πέραν του τριπλασίου της φυσιολογικής τιμής ή αν τα ένζυμα των μυών δεν αυξηθούν στο 10 πλάσιο. Φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση

 αυτή δεν οφείλεται σε άλλη αιτία (π.χ. έντονη μυϊκή άσκηση).   

 Η ενδιαφέρουσα παρουσίαση που κρίνεται πρακτικά χρήσιμη για τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έκλεισε με δεξίωση που είχε την ευγένεια να παραχωρήσει η εταιρεία Pfizer την οποία και ευχαριστούμε. Η εκδήλωση έγινε στην όμορφη αίθουσα τελετών του Δήμου Νικαίας που ευγενώς  παραχωρείται στον σύλλογό μας.