. Νίκαια Οκτώβριος 2003

Συνάδελφοι

Πριν 4 χρόνια ιδρύθηκε ο σύλλογος οικογενειακών γιατρών, με σκοπό να ασχοληθεί με τα ιδιαίτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ο σύλλογος δεν αποσκοπεί να υποκαταστήσει κανένα από τα άλλα όργανα εκπροσώπησης των γιατρών, αλλά να σταθεί δίπλα σ΄ αυτά. Για την ιστορία, αφορμή στάθηκε η στάση της τότε διοίκησης του ΙΚΑ που , με σκαιό τρόπο, ήλεγχε του συναδέλφους για το ύψος της  αξίας της συνταγογραφίας τους. Αυτό το έκανε τρομοκρατώντας τους, δίχως να λαμβάνει υπ΄ όψιν κάποιο αντικειμενικό κριτήριο όπως μέσος όρος συνταγής.

Ο σύλλογος πέτυχε τότε να σταματήσει τέτοιου είδους ποσοτικός έλεγχος. Βέβαια συμφωνήσαμε να γίνεται μόνον ποιοτικός έλεγχος στις ακραίες περιπτώσεις.

Ο πυρήνας του συλλόγου είναι οι οικογενειακοί του υποκαταστήματος ΙΚΑ Νικαίας.

Παράλληλα ο σύλλογος έχει διοργανώσει , όλα αυτά τα χρόνια, σειρά εκπαιδευτικών εκδηλώσεως με ομιλητές αξιόλογους συναδέλφους.

Υπάρχει σελίδα στο διαδίκτυο   ( www.oikogeneiakoi-iatroi.gr ) όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες μας.

Από της ιδρύσεως μας είχαμε συχνές επαφές με την διοίκηση του ΙΚΑ στην προσπάθειά μας να βελτιωθεί η κατάσταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στην αύξηση του αριθμού των ασφαλισμένων ανά γιατρό από 1800 σε 2500 καταγγέλλοντας το γεγονός στον εισαγγελέα Πειραιώς και στα σωματεία των ασφαλισμένων.

Εδώ και ένα χρόνο είχαμε χάσει την επαφή με την διοίκηση παρά τις προσπάθειες μας. Πριν λίγες μέρες είχαμε συνάντηση με τον διοικητή του ΙΚΑ Μιλτιάδη Νεκτάριο, που έγινε με δική του πρωτοβουλία, προκειμένου να μας ανακοινώσει τα σχέδιά του για το μέλλον της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τον οικογενειακό γιατρό. Μας ανακοινώθηκε ότι οι γιατροί θα δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο επί οκτάωρο ημερησίως για πέντε μέρες εβδομαδιαίως αποκλειστικά ασφαλισμένους του ΙΚΑ ..και μετά θα βλέπουν ιδιωτικά. Επιφυλάχθηκε να μας δώσει γραπτώς το σχέδιο ώστε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας. Του καταθέσαμε κείμενο με τις θέσεις μας που υπάρχει στην σελίδα μας στο δίκτυο.

Συνάδελφοι, κληθήκαμε από την διοίκηση του ΙΚΑ διότι δεν υπάρχει άλλος σύλλογος που να εκπροσωπεί τον οικογενειακό γιατρό. Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας περίθαλψής σε όλη την χώρα. Ο σύλλογός μας δεν έχει τοπικό προσδιορισμό ούτε αφορά σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα. Μπορεί συνεπώς να εκφράσει όλους τους οικογενειακούς γιατρούς της χώρας. Είναι ανάγκη να οργανώσουμε και να πυκνώσουμε την εκπροσώπηση  μας εν΄ όψει εξελίξεων στο χώρο μας.

Σας καλούμε να εγγραφείτε στον σύλλογο για να μοιρασθούμε τις ευθύνες όταν θα μας επιδοθεί  το πλήρες κείμενο του σχεδίου για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Βέβαια μπορεί ακόμη να ιδρυθούν τοπικά αντίστοιχοι σύλλογοι αν αυτό κρίνεται αποδοτικότερο. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού φαίνεται πως θα επεκταθεί μέσα στην πλήρη εφαρμογή του ΕΣΥ ανεξάρτητα του ασφαλιστικού φορέα που θα αναλάβει την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στην χώρα μας ανέκαθεν κάθε οικογένεια εμπιστευόταν τον γιατρό της για ότι θέμα υγείας αντιμετώπιζε και τον συμβουλευόταν ακόμα και όταν έπρεπε να κατευθυνθεί σε γιατρό άλλης ειδικότητας. Η κοινωνία μας λοιπόν άτυπα έχει τον θεσμό σε ισχύ.

Είναι ανάγκη , τώρα που επιχειρείται να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο του θεσμού, όλοι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να συνεργασθούμε ώστε ο θεσμός να λειτουργήσει σε σωστές βάσεις τόσον για τον ασθενή όσον και για το γιατρό και για την κοινωνία γενικότερα.

Μπορείτε να έχετε επαφή με τον γραμματέα του συλλόγου συνάδελφο Σεραφείμ Γιαγιάκο τηλ. 2104974744  ή στο τηλέφωνο το Fax και το e-mail του συλλόγου μας ( syllogos@oikogeneiakoi-iatroi.gr ).

Συνιστούμε να ενημερώνεστε από την σελίδα μας διότι μπορεί οι εξελίξεις να τρέχουν και θα προσπαθούμε μέσα από εκεί να ενημερώνουμε τους συναδέλφους.

επιστροφή στην αρχή