ΘΩΡΑΚΙΚΟ ΑΛΓΟΣ

Τα κλινικά θέματα έχουν πάντα ιδιαίτερο πρακτικό ενδιαφέρον. Έτσι το συνηθισμένο σύμπτωμα , ο θωρακικός πόνος, απετέλεσε αφορμή  να αναφερθούν ο προβληματισμός και οι παγίδες που πρέπει να αποφεύγει, κατά το δυνατόν, ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Σχεδόν πάνω από 40% των περιστατικών θωρακικού πόνου, που αντιμετωπίζει ο οικογενειακός γιατρός, αφορούν σε μυοσκελετικά αίτια. Στις περιπτώσεις όμως που θα φτάσουν στον νοσοκομείο, μετά της διαλογή στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά υπέρ του οξέως στεφανιαίου συνδρόμου.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Ο Διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής κλινικής του Τζαννείου Νοσοκομείου Πειραιώς αναφέρθηκε αδρά στην διαφορική διαγνωστική και τα αίτια του θωρακικού πόνου. Απαιτείται από τον γιατρό σωστή αξιολόγηση του κάθε περιστατικού για να κριθεί η περαιτέρω πορεία του. Πρέπει να σκεπτόμαστε το οξύ στεφανιαίο επεισόδιο, τον πνευμοθώρακα, την πνευμονική εμβολή , το διαχωριστικό ανεύρισμα , καταστάσεις που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή καθώς την  περικαρδίτιδα και την πλευρίτιδα και να μην ξεχνάμε τον έρπη ζωστήρα. 
Ο κ. Γρ. Γιαννούλης Τόνισε την σημασία του καλού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης. 
Το κύριο βάρος της παρουσίασης το επωμίσθηκε άριστα ο επιμελητής Α΄ της πρώτης καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας Κυριάκος Πουλόπουλος. Αναφέρθηκε στην εκτίμηση του θωρακικού πόνου όσον αφορά το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο (ΟΣΣ) στην αξιολόγηση του ΗΚΓ των δεικτών μυοκαρδιακής νέκρωσης (ΔΜΝ) και την ανάγκη να προσδιορισμού των και μετά την 6 ώραν ιδίως της τροπονίνης TnI και TnT. Όπως τόνισε είναι απαραίτητη, στα εξωτερικά ιατρεία, μονάδα  για τον θωρακικό πόνο (ΜΘΠ).
Ο κ. Κυρ. Πουλόπουλος    Οι απεικονιστικές μέθοδοι , α/φια θώρακος ,  υπερηχογράφημα , 

αξονική τομογραφία, όπως και το σπινθιρογράφημα μυοκαρδίου το test κοπώσεως θα πρέπει να αξιολογούνται σωστά. Η αναφορά στο θέμα ήταν εκτενής και άκρως ενδιαφέρουσα.

                      Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η Sanofi~Syntelabo.


 

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου   στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Νικαίας , ο Διευθυντής της Α΄  Καρδιολογικής κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας  Ευαγγ. Παπαστεριάδης  μας εισήγαγε στο πολύ ενδιαφέρον κλινικό θέμα "καρδιακή ανεπάρκεια".  Ο ομιλητής τόνισε την διαγνωστική και προγνωστική σημασία των Νατριουριτικών πεπτιδίων ιδίως του ΒΝΡ. 

Ακολούθησε δείπνο που περέθεσε η Vianex.

               Ο κ. Ε.Παπαστεριάδης
.