Διαγνωστική προσέγγυση   διογκώσεων  Θυρεοειδούς .
Ο Διευθυντής της Ενδοκρινολογικής κλινικής του Γενικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά Φίλιππος Καλδρυμίδης  μας εισήγαγε στην στην διαγνωστική και την διερεύνηση των διογκώσεων του θυρεοειδούς.  . Ο ομιλητής ανέπτυξε την σημασία του καλού ιστορικού και της κλινικής εξέτασης. Τόνισε επίσεις την σημασία του εργαστηριαξκού ελέγχου, λειτουγικού, απεικονιστικού και συστηματικού όπως και την αξία της Tg θυρεοσφαιρίνης για την εκτίμηση της διόγκωσης. Στις επί του θυρεοειδούς επιπτώσεις της Αμιοδαρόνης θα πρέπει κατά πρωτεραιότητα να λαμβάνεται η όψιν το καρδιακό πρόβλημα.
Ο κ. Φ. Καλδρυμίδης Το κοινό ήταν παρόν παρά τον μεγάλο αντίπαλο της βραδυάς. τον Ολυμπιακό.  
 

                                Η εκδήλωση έγινε στο Δημαρχείο Νικαίας στις 3-11-2004

                                                                     Τέλος η ELPEN παρέθεσε δεξίωση.


Θεραπευτική αντιμετώπηση του Διαβήτη με δισκία-Σύνγχρονες απόψεις

Ο έμπειρος , πάνω στον διαβήτη, Σταύρος Μπούσμπουλας , παρουσίασε, με άριστο χειρισμό, την απο του στόματος θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη. Ο διαβήτης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος για τον γιατρό της πρώτης γραμμής. Το κοινό, που είχε σημαντική παρουσία, απεκόμισε πολές χρησιμες πληροφορίες για το ενδιαφέρον αυτό θέμα. Αυτό απέδειξε η συζήτηση που ακολούθησε.

 
Ο Στ. Μπούσμπουλας  
 

Για την αμφάνηση του Διαβήτη πρέπει να υπάρχουν δύο παράγοντες α) ανεπάρκεια του β-κυττάρου και β) αντίσταση στην Ινσουλίνη. Όταν μπαίνει η διάγνωση ήδη έχει καταστραφεί το 50% των β-κυττάρων.

 Ας θυμιθούμε τα διαγνωστικά κριτήρια του διαβήτη:                           ...και τους θεραπευτικούς στόχους

Περιληπτικά το δόκιμο θεραπευτικό φαρμακευτικό σχήμα μπορεί να παρασταθεί ως εξής:

Στους μη παχύσαρκους διαβητικούς μπορεί να δοθούν Σουλφονιλουρίες και Γλυνιδίνες ακολούθως να προστεθούν Μετφορμίνη και Γλυταζόνες πριν φτασουμε στην Ινσουλίνη.

Στους παχύσαρκους πρέπει να αρχίζουμε με τα φάρμακα εναντίον της ινσουλινοαντοχής Μετφορμίνη και Γλυταζόνες και ακολούθως να φτάνουμε στα ινσουλινοεκκριτικά Σουλφονιλουρίες και Γλυνίδες . Επί αστοχίας βέβαια φτάνουμε  και εδω στην Ινσουλίνη.

Τονίζεται η σημασία , στην διαμόρφωση της γλυκοζηλιωμένης-Hb a1-c, της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας και η θέση εδώ των γλυνιδών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αντεδείξεις όλων αυτών των φαρμάκων:

Στην θεραπεία του διαβήτη δεν πρέπει να λησμονάμε την σημασία της ρύθμισης του σωματικού βάρους και την θέση που έχουν εδώ τα σχετικά φάρμακα , την σύσταση για άσκηση και τις διαιτητικές οδηγίες καθώς και την θέση που έχει και η Ακαρβόζη.

Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου μας από τον νέο διευθυντή της τοπικής μονάδας ΙΚΑ, συνάδελφο Κώστα Νικήτόπουλο

Ο Κώστας Νικητόπουλος

Η βραδυά έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η Novartis Hellas.