ΔΙΑΓΝΩΣΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ 

Οι διαταραχές του ύπνου και κυρίως η αϋπνία , απασχολούν συχνά τον γιατρό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τελευταία με την εισαγωγή και χρήση του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήμματος έγινε δυνατή η παρακολούθηση και μελέτη αυτής την πολύπλοκης λειτουργίας.   

Με ενδιαφέροντα και γλαφυρό τρόπο , ο ομιλητής βοήθησε στην κατανόηση αυτής της λειτουργίας και εισήγαγε το ακροατήριό του στα μυστικά του ύπνου.  
ο Δημ. Δικαίος

Ανέπτυξε τον nonREM και REM ύπνο,  εξήγησε τα στάδια  της κάθε φάσης, αναφέρθηκε στην υπερυπνία και κατέληξε στην πλέον συνήθη διαταραχή την αϋπνία.

Ειδική και λεπτομερής αναφορά έγινε στην άπνοια κατά τον ύπνο και στην ανάγκη κάποιοι ασθενείς μας να στέλνονται σε εργαστήριο ύπνου.

    Έγινε κατανοητό ότι ύπνος και οι συνέπειες των διαταραχών του αποτελεί σημαντικό θέμα στην νοσολογία.

     Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που παρέθεσε η Sanofi~Syntelabo.


 

SARS   Με μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων και νοσηλευτικού προσωπικού έγινε η ενημέρωση για την καινούργια νόσο που άρχισε από την Κίνα και κράτησε σε αγωνία για αρκετούς μήνες όλο σχεδόν τον πλανήτη. Η παρουσίαση του θέματος από την κα Ελένη Γιαμαρέλου συνέπεσε με την ανακοίνωση τής Παγκόσμιας οργάνωσης υγείας (WHO) για την λήξη, επί του παρόντος, του "συναγερμού". Παραδόξως, το αίτιο είναι   ένας Corona ιός από εκείνους που  ευθύνονται για κοινά κρυολογήματα.

 Η νόσος με την μεγάλη θνησιμότητα, περί το 10%, είχε μεγάλη διασπορά ακόμα και σε χώρες όπως ο Καναδάς, λόγω της άγνοιας που υπήρχε κατ΄ αρχάς , για το θέμα. Πολλά οφείλουμε στον γιατρό Carlo Urbani που εντόπισε και αναγνώρισε την νόσο και τελικά υπήρξε ένα από τα πρώτα της θύματα.

         Η κα Γιαμαρέλου

Μεγάλη σημασία, για τον χαρακτηρισμό των κρουσμάτων ως ύποπτα έχει , εκτός από την συμπτωματολογία, η ταξιδιωτική σχέση του πάσχοντος  με τις χώρες όπου εκδηλώθηκε επιδημία. Αν υπάρχουν και ακτινολογικά ευρήματα πνευμονίας τότε το κρούσμα χαρακτηρίζεται πιθανόν . Βέβαια η όχι και τόσο ειδική ορολογική επιβεβαίωση θέτει τελικά την διάγνωση. Στην χώρα μας τελικά δεν έχουμε μέχρι τώρα κανένα κρούσμα.  

       Την ανακοίνωση παρακολούθησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Β΄ Πειραιά Κώστας Λαλιώτης.

 Επακολούθησε δεξίωση με την ευγενική προσφορά της ELPEN.